Brusella; https://www.google.com/Akdeniz bölgesinde daha fazla görüldüğü için Akdeniz ateşi de denilen enfeksiyon hastalığıdır.Brusella bakterisi büyükbaş, küçükbaş hayvanlarda hastalık yapar, bu hayvanlarla temas halinde olan kişiler risk grubu olduğu gibi çiğ sütten yapılan peynir tüketimi en sık bulaşma yoludur.Dondurma, keçi peyniri,krema çiğ sütten yapıldığı zaman hastalık kaynağıdır.Ancak yoğurt,kaşar peyniri, tulum peyniri bu bakteriyi taşımaz.Kişiden kişiye hastanın enfekte sıvıları ile bulaşabilir.
En sık karşılaşılan türü küçükbaş hayvanlardan bulaşan Brusella melitensis tir.Hayvanlarda düşük yapabilir.Birçok hayvanı telef etmiş bir hastalıktır.
Hastayı polikliniğe getiren şikayet öğleden sonra şiddetlenen ateş, sabah terleme ile uyanma, eklem ve kas ağrıları, halsizlik, iştah kaybı gibi nedenlerdir.En çok da kalça eklemini etkileyip kişinin yürümesini zorlaştırabilir.
Tanı kan incelemesinde bakterinin gösterilmesi ile olur.
Tedavisinde; altı hafta antibiyotik tedavisi verilir.Hasta takip edilerek eklem grafilerindeki düzelme beklenir.
Brusella bir defa geçirilince bağışıklık sağlanan bir hastalık değilidir.Hayvanlarda aşısı var ancak insanlarda aşısı yoktur çünkü insanda antikor bırakmaz.Korunmak için hayvanlar aşılanmalı ve hastalık şüphesi olan hayvanın sütü incelenmelidir.Süt pastörize edilerek tüketilmelidir.Çünkü Brusella ısıya ve pastörizasyona direnç gösteremez.
Enfeksiyon hastalıkları polikliniğinin en sık karşılaşılan hastalıklarından olan Brusella'yı çok iyi tanımalıyız ve korunma yollarına dikkat etmeliyiz . Tedavi edilmediği takdirde menenjit gibi ağır tablolara yol açabildiği gibi tedavi ile tam kür sağlanabilir.
Faydalı bilgilendirmeler için çok teşekkürler.
YanıtlaSilayyy duyduyduum bi de toxoplasma var de miii, ikisi de galiba hamilelikte zararlıyımış.
YanıtlaSilEvet toksoplazma enfeksiyonu en sık kedilerden bulaşır.Özellikle hamilelerde bebeğe geçebileceği için risklidir.
Sil